Κυριακή, 30 Αυγούστου 2009

Όταν δυαλύεται ο καπνός

Πριν από 8 μέρες είχαμε ένα δυσάρεστο γεγονός να ξεκινά, που δημιούργησε αισθήματα λύπης αλλά και αγανάκτησης.
Μιλώ για την φωτιά που έκανε κάρβουνο την βορειοανατολική Αττική, στερώντας από τους κατοίκους ολόκληρου του νομού, και όχι μόνο ένα ακόμα δάσος. Τις επιπτώσεις από την καταστροφή του θα τις βιώσουμε όλοι οι κάτοικοι της Αττικής άλλοι σοβαρότερες, όπως οι κάτοικοι τον περιοχών που κάηκαν με την απώλεια της ομορφιάς που τους περιέβαλε καθώς και με καταστροφές που θα φέρουν οι βροχές του φθινοπώρου και του χειμώνα καθώς δεν θα υπάρχουν τα δένδρα να συγκρατήσουν το νερό που θα ρέει ανεμπόδιστο στους χειμάρρους παρασύροντας το χώμα από τις πλαγιές κάνοντας τις προσπάθειες αναδάσωσης, φυσικής η τεχνητής, αδύνατες και δημιουργώντας πλημμύρες, αίτιο καταστροφής ανθρώπινων περιουσιών και υποδομών που το κόστος αποκατάστασής τους θα επιβαρύνει την ήδη ελλειμματική ελληνική οικονομία κάνοντας ακόμα μεγαλύτερη την μαύρη τρύπα, και βέβαια η έλλειψη ενός δάσους σημαίνει λιγότερο οξυγόνο και λιγότερη δροσιά για όλους μας, επιπτώσεις που το επόμενο καλοκαίρι θα τις νιώσουμε όλοι στο πετσί μας.
Σκεφτείτε όλοι όσοι θα διαβάσετε αυτό το κείμενο πριν από 15- 20 χρόνια, που τα δάση της Πεντέλης, του Υμηττού και της Πάρνηθας υπήρχαν ακόμα, χρειαζόμασταν κλιματιστικά??
Τι να τα κάναμε, αφού υπήρχε ο φυσικός κλιματισμός των δασών τα οποία σιγά σιγά εξαφανίσαμε, και δείτε πού φτάσαμε.
Εγώ, ο συντάκτης αυτού του κειμένου, αλλάζω πια πορεία.
Όχι δεν πρόκειται με αυτό το κείμενο να αρχίσω να κλαίω και να οδύρομαι για το δάσος που χάσαμε, ούτε να παρουσιάσω από επιστημονικής πλευράς τις θλιβερές επιπτώσεις της απώλειας, αλλά να ζητήσω ευθύνες.
Ευθύνες από την πολιτεία που για αυτά που δεν έκανε, και από τους πολίτες για αυτά που έκαναν.
Και ας αρχίσω με τους πολίτες. Αλήθεια πόσο πολύ σεβόμαστε το δάσος και το προσέχουμε??
Η εμπειρία μου δυστυχώς με κάνει να πω καθόλου. Μέσα σε ένα δάσος μπορείς να βρεις τα πάντα. Περπατώντας σε μέρη που δεν δέχονται πολλούς επισκέπτες, βλέπεις κάθε είδους σκουπίδια. Σακούλες με μπάζα παλιά στρώματα, παλιά έπιπλα, λάστιχα αυτοκινήτων και κάθε είδους “καλούδια”, παραπροϊόντα της ανθρώπινης δραστηριότητας που εναποτίθενται ανάμεσα στα δένδρα, μετατρέποντας τα δάση κυρίως που γειτονεύουν με οικισμούς, σε σκουπιδότοπους. Μία μεγάλη βόλτα μέσα σε κάποιο από τα δάση αυτά θα σας πείσει για του λόγου μου το αληθές. Όσο για τις πολυσύχναστες περιοχές. Τα ίχνη του περάσματος ανθρώπων είναι εμφανή. Πλαστικά πιάτα, ποτήρια από καφέ, σακούλες με αποφάγια και συσκευασίες κάθε είδους είναι πεταμένες παντού, απ' όπου περάσατε Έλληνες.
Αυτά μαζί με την βλακώδη συμπεριφορά, άκουσα στις ειδήσεις ότι η τελευταία φωτιά που μας στέρησε χιλιάδες δένδρα ξεκίνησε από την προσπάθεια κάποιον να κάψουν μια σφηκοφωλιά, δικαιολογεί αυτή μου την θέση.
Αυτό το κακό ελάττωμα τελικά, αυτό το “έλα καημένε και τι θα γίνει”, το “σώπα αδερφέ τώρα”, το βόλεμα μας, η αδιαφορία μας, είναι μια σοβαρή αιτία που εκτός των άλλων, καταστροφικών συνεπειών καίει και τα δάση.
Αλήθεια, αν ο κάθε ένας από τους κατοίκους τον περιοχών που σαφώς τα σπίτια τους κινδυνεύουν από μια δασική πυρκαϊά λόγο θέσεως, είχαν πάρει τα μέτρα τους, πόσο θα κινδύνευαν από αυτήν???
Έλεγαν στις ειδήσεις, και το έδειχναν τα ρεπορτάζ από τις πληγείσες περιοχές, ότι η φωτιά έγλυφε τα σπίτια, μα πώς θα γινόταν αυτό αν τυχών είχαν καθαριστεί τα ξερά χόρτα γύρω από τα σπίτια?? Τι θα έκαιγε η φωτιά, αν δεν είχε τίποτε να κάψει?? Πώς θα προχωρούσε?? Αν είχαν έναν βασικό εξοπλισμό πυρόσβεσης στην διάθεσή του ο κάθε ένας από αυτούς που μένουν σε τέτοιες περιοχές πόσο καλύτερα θα ήταν άραγε τα πράγματα αφού ο βαθμός δυσκολίας για την φωτιά να πλησιάσει κατοικημένες περιοχές θα ήταν υψηλότερος?? για να μην πούμε ότι αυτές οι περιοχές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και σαν αντιπυρικές ζώνες που θα σταματούσαν την φωτιά
Όλοι είδαμε στους δέκτες της τηλεόρασης σπίτια, πνιγμένα στα ξερόχορτα, ακαθάριστα οικόπεδα, προϊόντα της προσωπικής αδιαφορίας του κάθε ενός από εμάς, και ανθρώπους να λένε ότι “ Η φωτιά πλησίαζε αλλά τι να κάνουμε με το λαστιχάκι??” δείχνοντας στην κάμερα τα λάστιχα του ποτίσματος. Αν αγαπητέ μου είχες κάνει όλα όσα η κοινή λογική υπαγορεύει το σπιτάκι σου θα υπήρχε απείραχτο ναι η όχι???
Και αλήθεια, ποιος είπαμε σου έδωσε την άδεια να χτίσεις εκεί?? Πόσο νόμιμο είναι το σπιτοκαλυβάκι σου με την πισίνα και τους δυο ορόφους, να ρωτήσω η να μην ρωτήσω, πτωχούλη του θεουλάκου??? Αν ήξερες εξ ορισμού ότι με το που θα έκανες την κίνηση να χτίσεις την σπιταρόνα με άδεια ποιμνιοστασίου η αναψυκτηρίου θα έπαιρνε ο διάολος, εσένα τον εργολάβο και τον μηχανικό θα το έχτιζες ρε ξεφτίλα αποκαλώντας με την κίνηση σου αυτή όσους είμαστε νόμιμοι και έχουμε πληρώσει τα πολιτειακά κερατιάτικα, κορόιδα??? Γιατί εγώ έτσι αισθάνομαι κάθε φορά που τα κανάλια βγάζουν στον αέρα τέτοιες περιπτώσεις. Κορόιδο. Ναι κορόιδο.
Και ας έρθουμε στις ευθύνες της πολιτείας.
Ακούγαμε στις τηλεοράσεις, πολιτειακούς παράγοντες να μας λένε για έργα που θα έπρεπε να είχαν γίνει και αν είχαν γίνει αυτά τα έργα δεν θα ήταν τόσο τραγικά τα πράγματα, και είδαμε επίσης και επισήμους να επισκέπτονται τις περιοχές και να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις καταστροφές ενώ την προηγούμενη περίοδο αδιαφορούσαν προκλητικά για οποιαδήποτε προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο.
Δεν μου λέτε κύριοι, για βλάκα με περνάτε?? Για κανένα ηλίθιο??
Αφού ξέρετε καλά τι πρέπει να γίνει γιατί κατά την διάρκεια του χειμώνα δεν το κάνατε??
Ποια έργα αντιπυρικής προστασίας κάνατε??
Έγιναν αντιπυρικές ζώνες ώστε να κόβετε η φωτιά?? Έγιναν δασικοί δρόμοι ώστε οι επίγειες δυνάμεις να προσεγγίζουν καλύτερα τις περιοχές έντασης και να μην ακούμε για δύσβατες περιοχές?? Στην Αττική βρισκόμαστε που να πάρει και δεν έχουμε τίποτε βουνά φοβερά και τρομερά.
Κάνατε κάποια άσκηση πυρόσβεσης ώστε να μάθετε από τα λάθη σας κύριε διοικητά της πυροσβεστικής ώστε να μην μοιάζετε σαν διαλυμένη διαδήλωση σε ώρα κρίσεως??
Και τώρα που σφίξαν τα ζωνάρια τρέχετε και δεν φτάνετε, και φυσικά φταίνε όλοι εκτός από εσάς, αγαπητά ανώτατα στελέχη της πυροσβεστικής και δασικής υπηρεσίας.
Εσείς κύριε δήμαρχε, κοινοτάρχη, υποχρεώσατε τους κατοίκους των περιοχών ευθύνης σας, να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους?? Φροντίσατε ώστε η πόλη σας, το χωριό σας να μην είναι γεμάτο ξερά χόρτα, μετατρέποντας τον οικιστικό ιστό σε μπαρουταποθήκη έτοιμο να γίνει βορά κάποιας φωτιάς??
Φρόντισε κανένας από εσάς να κάνει το πιο απλό. Δεξιά και αριστερά από τους επαρχιακούς δρόμους να είναι τα πάντα καθαρά για 4 μέτρα από κάθε πλευρά ώστε ο δρόμος να γίνει εξ ορισμού μια αντιπυρική ζώνη που όταν χρειαστεί θα αποτελέσει ανάχωμα στην φωτιά??
Όταν βλέπατε ένα ακόμα αυθαίρετο να ξεφυτρώνει σαν μανιτάρι πήρατε τους υπεύθυνους στο κυνήγι?? Εκτός αν δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε ένα ποιμνιοστάσιο η ένα αναψυκτήριο από μια βίλα, οπότε αρμόδιος είναι η γιατρός η εισαγγελέας κατά περίπτωση.
Και μην ακούσω κανένα ξανά να λέει ότι προσπαθήσαμε αλλά.... γιατί κύριοι όλοι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα, και το αποτέλεσμα είναι χιλιάδες στρέμματα πολύτιμου δάσους στάχτη, οπότε αποτύχατε κύριοι και γιαυτό, δρόμο. Σπίτια σας
Δεν χρειαζόμαστε αναποτελεσματικούς ανθρώπους σε αυτές τις θέσεις όπως εσείς.
Όσο για εσάς κύριοι βουλευτές αντί να κατηγορείτε άλλοτε τον στρατηγό άνεμο και άλλοτε τα πεύκα για τις φωτιές αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας και κάντε αυτά που δεν κάνατε τόσα χρόνια. Τούς άριστους και όχι τους αρεστούς στις θέσεις κλειδιά, μήπως και σώσουμε τίποτε και δεν γίνει όλη η Αττική ερημότοπος από την εγκληματική αδιαφορία σας. Καταλάβετε επιτέλους ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η αυλή σας, η το κόμμα σας.
Εν κατακλείδι ένα πράγμα θα πω.
Κυβερνήστε επιτέλους. Σταθείτε άξιοι της εμπιστοσύνης του λαού που σας ψήφισε αλλιώς κάντε το μόνο καλό που μπορείτε γι αυτόν τον τόπο.
Παραδεχθείτε την ανικανότητά σας και παραιτηθείτε και οι 300, αφήνοντας τις θέσεις σας σε ικανούς ανθρώπους για να έχει η ιστορία να γράψει ότι κάνατε και ένα καλό σε τούτο τον τόπο.
Απολαύστε βιντεάκια

http://www.rtve.es/mediateca/videos/20090824/las-llamas-atenas-avivan-durante-noche-han-quemado-20000-hectareas/571471.shtml

http://www.rtve.es/mediateca/videos/20090823/incendio-cerca-las-afueras-de-atenas/571175.shtml

http://www.rtve.es/mediateca/videos/20090825/los-bomberos-griegos-han-visto-esta-madrugada-como-sus-esfuerzos-empiezan-a-tener-exito/572462.shtml

Κυριακή, 16 Αυγούστου 2009

Διακοπές τέλος συνέχεια τρίτη και τελευταία

Η τελευταία πόλη που επισκέφθηκα ήταν η Γρανάδα, γνωστή ανα τον κόσμο για το διάσημο παλάτι της Αλάμπρα και τους εκπληκτικούς κήπους του
Ας ξεκινήσουμε όμως από μιά βόλτα στην πόλη

Το "γιουσουρούμ " της Γρενάδας

Στάση για καφέ εδώ

Και η βόλτα συνεχίζετε

μέσα σε εκπληκτικούς δρόμους και σε υπέροχες γειτονιές

Αγορά

Και άλλες γειτονιές με εκπληκτικά σπίτια. Μιά πόλη που η νύχτα την ομορφαίνει ακόμα περισσότερο.
και η βόλτα συνεχίζετε.

ανάμεσα σε διακοσμιμένα σπίτια η πολύ διακοσμιμένα σπίτια


όπως αυτό.
Η επόμενη μέρα ήταν αφιερωμένη στα παλάτια της Αλάμπρα.
Ενα μέρος που μόνο αν το επισκευτείς ο ίδιος μπορείς να καταλάβεις την εντιποσιακή ομορφιά του.
Επλίζω να πείρατε μια ιδέα από την ομορφιά που περνά μπροστά από τα μάτια του επισκέπτη
σε μια χώρα με κατοίκους που μας μοιάζουν εκλπηκτικά σε στίλ και συμπεριφορά
Άντε και του χρόνου


Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2009

Διακοπές τέλος (Συνέχεια)

Μετά την Κόρδοβα μας περίμενε η εκπληκτική Σεβίλλη. Όλα όσα όμορφα είχα ακούσει, πόσο άραγε θα ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα??? Μετά από δυο ώρες ταξίδι φτάσαμε στην πόλη. Μετά την έκπληξη, (Αυτό είναι το ξενοδοχείο μας η μας κάνετε πλάκα???)τακτοποιηθήκαμε και δρόμο για βόλτα.
Μια απορία Κοι αρμόδιοι Υπουργοί, μπορείτε να μου εξηγήσετε πώς, 480 χιλ αυτοκινητόδρομου δεν είχε ούτε το παραμικρό σαμαράκι, ίχνος λακκούβας και ΠΟΥΘΕΝΆ ΔΙΌΔΙΑ???? ΛΟΙΠΌΝ???? ΛΟΙΠΌΝ???
Τι είδαμε??? Ότι αυτά που ακούσαμε ήταν λίγα μπροστά στην ομορφιά της πόλης. Δείτε και μόνοι σας!!!!!
Άποψη από τους κήπους MurilloΣυνέχεια της βόλτας μέσα στον κήπο

Κάθε τόσο και ένα καταπληκτικό συντριβάνι

Και η ομορφιά δεν έχει τέλος.
Επόμενη στάση Plaza de Espana

Επίσκεψη στό Real alcazares με τους εκπληκτικούς κήπους του επιβεβλημένη

Δείτε. Τα λόγια περιττεύουν

Η Pouerta del Leon. Την περνάμε και συνεχίζουμε
και τα θαύματα δεν τελειώνουν. Η εκπληκτική είσοδος

Λεπτομέρεια της εσωτερικής διακόσμησης

Και οι κήποι

Και οι λίμνες μπροστά στα υπέροχα κτίσματα, όπως αυτό


Και φυσικά μια βόλτα στην πόλη επιβεβλημένη Στην Νέα.και την παλιά πόληΑυτά και για την Σεβίλλη. Στο επόμενο ποστ, Γρανάδα.

Και φυσικά μουσική


Κυριακή, 9 Αυγούστου 2009

Διακοπές τέλος Γυρισα!!!!

Πάνε και αυτές οι διακοπές. Πέρασαν. (Αχ βαχ) Τι να κάνουμε, έπρεπε να περάσουν για να μπορούμε να περιμένουμε και τις άλλες ομορφιές που μας φιλάει η ζωή στα μονοπάτια της
-Και καλά θα με ρωτήσετε, μόνο ομορφιές φυλάει??
-Εχμ!!!!!!! Ας είμαστε αισιόδοξοι βρε παιδί μου!!!!!
Ας αφήσουμε όμως την βαριά φιλοσοφία, δεν ταιριάζει με παραλία και μαγιό, και να πούμε για τις διακοπές μου
Πήγα και φέτος Ισπανία, αλλά σε διαφορετικές πόλεις, από τις περσινές.
Νομίζω ότι η περιοχή που πήγα έχει ότι ωραιότερο έχει να επιδείξει από ομορφιά και ιστορία αυτή η χώρα. Μιλάμε για την Ανδαλουσία γνωστή από το φλαμένκο και από τα σημάδια που άφησαν οι Άραβες όταν την περιοχή αυτή την είχαν υπό την κατοχή τους
Αναπόφευκτα η πρώτη πόλη απ' όπου ξεκινάς την περιήγησή σου είναι η πρωτεύουσα Μαδρίτη και από εκεί είναι οι πρώτες φώτο.
Και πρώτα απ' όλα η αίθουσα αναμονής του Σ/Σ ATOCHA που έχει μπει πια σαν αξιοθέατο στους τουριστικούς οδηγούς λόγο του κήπου του. (Υπουργέ μεταφορών βλέπεις η είσαι τυφλός??)

Τις γειτονιές της

Τα εκπληκτικά κτήρια που ξεφυτρώνουν κάθε τόσο, αφήνοντας τον επισκέπτη άφωνο

Τα μουσεία Prado και Reina sofia που μέσα τους κρύβουν θησαυρούς τέχνης, (φωτογράφισα μόνο το Prado γιατί ξεχεριάστικα με την μηχανή και την άφησα στο ξενοδοχείο)


Το παλάτι, που εκεί γίνονται ακόμα επίσημες τελετές

και φυσικά τα πάρκα της που αν τα συγκρίνουμε με τα δικά μας (πια αλήθεια) σε πιάνει απελπισία. Ενδεικτικά το διάσημο Retiro και το πάρκο της Paseo de la CastellanΜετά από τόσο περπάτημα ένας "δίχρωμος" καφές στήν PLACA MAYOR, ήταν ότι χρειαζόμουν


Επόμενος σταθμός Κόρδοβα. Μια εκπληκτική πόλη, παλιά πρωτεύουσα των Αράβων που άφησαν τα σημάδια τους με κυριότερο το μοναδικό τζαμί Μεσκίτα όπου είναι και το κυριότερο αξιοθέατο της πόληςΜια φώτο με την παλιά γέφυρα του ποταμού Γουαδαλκιβίρ, όπου στο βάθος φαίνεται το τζαμί


και βέβαια από την βόλτα στα σοκάκια της παλιάς πόλης


όπου μετά από αρκετή ώρα περιπλάνησης πήρα τον δρόμο για το τζαμίΘαυμάζοντας παράλληλα, όταν αυτό ήταν δυνατό τα διακοσμημένα με γούστο PATIOS τις εσωτερικές αυλές δηλαδή, των σπιτιών

Τέλος στο τζαμί. Περνάμε την γεμάτη από αραβουργήματα είσοδο

Στον κήπο με τις πορτοκαλιές, όπου οι πιστοί ετοιμάζονταν να εισέλθουν στον ιερό χώρο, έβγαζαν παπούτσια, πλένονταν. Από πάνω μας το εκπληκτικό καμπαναριό που στο κέντρο του αναπαύεται ο παλιός μιναρές. Όπως καταλαβαίνετε, και εδώ δεν παρέλειψαν να χτίσουν μέσα στο τζαμί μια χριστιανική εκκλησία για να "εξαγνίσουν" τον χώρο, τρομάρα τους.

Η είσοδος μέσα στον χώρο του παλιού τεμένους δεν μπορεί παρά να σε αφήσει άφωνο, βλέποντας το δάσος με τις ασπροκόκκινες κολόνες Οι οποίες όπως σωστά παρατηρείτε προέρχονται από παλιά ρωμαϊκά κτήρια

Τέλος μια φώτο από τον χριστιανικό ναό που υπάρχει μέσα ο οποίος όση τέχνη και να έβαλαν, και έβαλαν πολύ, δεν μπορεί να φτάσει σε μεγαλοπρέπεια και ομορφιά το χώρο του τζαμιού


Αυτά για τώρα. Στο επόμενο ποστ φώτο από Σεβίλλη, Γρανάδα, και βέβαια μουσική ανάλογη.