Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΟΖ, Φυσικό Αέριο, Τεχνητά Νησιά: Παράνομες οι προκηρύξεις του ΥΠΕΚΑ

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη



Σε ένα σωστά οργανωμένο κράτος, σε μια κοινωνία που το να γίνεται το σωστό είναι συνήθεια δεν μπορεί κανείς να βαρεθεί ασχολούμενος με ένα θέμα. Παράλληλα δεν μπορεί να ταυτισθεί με αυτό επειδή κανείς δεν ασχολείται με αυτό ενώ θα έπρεπε. Ο λόγος που ασχολήθηκα με την Ελληνική ΑΟΖ, την οποία και εσχεδίασα, ήταν διότι πίστευα και πιστεύω ότι για να αντιληφθεί κάποιος ένα θέμα και να θεωρηθεί ειδικός σε αυτό, θα πρέπει να ξεπεράσει αυτό που λέμε ειδικότητα στην επιστήμη και να γίνει ειδικός στο πρόβλημα. Το πρόβλημα για μένα ήταν η ανίχνευση και εκμετάλλευση των υδρογονονθράκων αν και εφόσον υπάρχουν στην Ελλάδα.



Οι υδρογονάνθρακες δεν είναι ένα θέμα που περιλαμβάνει μια μόνο ειδικότητα αλλά πολλές. Η ενασχόληση μου με πολλές πειραματικές τεχνικές και με θέματα τεχνολογίας και εφαρμογής υλικών, η σχεδίαση ηλεκτρονικών, υλικών και των συσκευών τους, οι πολλές μου γνώσεις στη χρηματοοικονομική ανάλυση ήταν πολλά από τα εφόδια που χρησιμοποίησα για να αντιληφθώ το θέμα των υδρογονανθράκων σε βάθος και κυρίως να σκέφτομαι τεχνολογικές λύσεις σε προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν σε θέματα ανίχνευσης, ανάλυσης, εκμετάλλευσης, νέων μελλοντικών εφαρμογών, γεωστρατηγικής και γεωοικονομίας.



Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι η πρώτη δημόσια παρουσίαση σε χάρτη για όλη την Ελλάδα των κοιτασμάτων των Ελληνικών υδρογοναθράκων όπως και ο τρόπος ανάλυσης των σεισμικών αποτελεσμάτων έγινε από εμένα στη διάρκεια δύο εκπομπών στη CreteTV, στην εκπομπή Αντιθέσεις που παρουσιάζει ο Γιώργος Σαχίνης.



Αυτός ο χάρτης εδώ θα παραμείνει σαν παρακαταθήκη στις επόμενες γενεές που κάποτε θα ψάξουν να δούν ποιός βοήθησε και αν τελικά αυτό που έκανε ήταν κακό για την Ελλάδα… Λέω κακό γιατί ο τρόπος που αντιμετωπίζει η πολιτεία το θέμα των υδρογονανθράκων γελοιοποιεί τη προσπάθεια μου για κάτι, που θα μπορούσε να είναι εστία ανάπτυξης για τη χώρα. Για την ιστορία, οι περιοχές Κ και Μ είναι απο τις πλέον πλούσιες σε κοιτάσματα.



Ένας λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να εκμεταλλευτεί τους Ελληνικούς υδρογονάνθρακες είναι η προστασία που προσφέρει η κυβέρνηση στα συμφέροντα των Ελλήνων εφοπλιστών για την πώληση μόνο LNG αντί της προώθησης και εκμετάλλευσης παροχών φυσικού αερίου μέσω αγωγών. Ο άλλος λόγος είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση όπως και σύσσωμη η αντιπολίτευση παίζουν τα παιγνίδια των οικονομικών δολοφόνων που δρούν στη χώρα. Ας δούμε στη συνέχεια γιατί το λέω αυτό και γιατί από όσα αντιλαμβάνομαι καταλήγω στο γεγονός ότι ο Ελληνικός λαός έχει απέναντι του μια εγκληματική οργάνωση, διαπλεκόμενη με ντόπια συμφέροντα και με ιστορικές διαδρομές.



Πρίν λίγο καιρό η καθεστωτική κυβέρνηση που παρέδωσε την εθνική κυριαρχία υπογράφοντας παράνομα τα μνημόνια και χωρίς να κάνει ενεδελεχή έλεγχο του χρέους προκήρυξε 20 οικόπεδα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Δυστυχώς δεν είχε δικαίωμα να το κάνει. Κανείς δεν μπορεί να νοικιάσει η να πωλήσει γή σε περιοχές που δεν τις έχει κατοχυρώσει.



Τα οικόπεδα αυτά ευρίσκονται σε διεθνή ύδατα και όχι στα χωρικά ύδατα (6 ν.μ.) διότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει ανακήρυξη της ΑΟΖ της με όρια. Αυτό σημαίνει πώς όλες οι προκηρύξεις και συμβόλαια που έχει συνάψει το ΥΠΕΚΑ για έρευνες για φυσικό αέριο σε απόσταση μεγαλύτερη από 6 ν.μ. έχουν γίνει παράνομα. Οι εταιρείες που έχουν πάρει ή θα πάρουν τις αναθέσεις ανά πάσα στιγμή και αν έχουν κέρδη από τις εξορρύξεις θα μπορούσαν να αρνηθούν να πληρώσουν τα οποιαδήποτε δικαιώματα στην Ελλάδα (τεράστιο είναι και το θέμα για τη ποιότητα των συμβολαίων που στη πραγματικότητα θα μπορούσαν να μην αφήνουν κανένα κέρδος στην Ελλάδα, κάτι που έχω συζητήσει σε προηγούμενο άρθρο)!



Ενδιαφέρον είναι και είναι κάτι που δείχνει πόση σαπίλα επικρατεί σε διεθνές επίπεδο. Και η Γερμανία και η ΕΕ γενικότερα αλλά και οι ΗΠΑ έχουν πιαστεί κορόιδα συμμετέχοντας σε κάτι που είναι παράνομο. Εννοώ την εκμετάλλευση από ένα κράτος μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ περιοχών σε διεθνή ύδατα για ίδιον όφελος. Το αστειότερο είναι ότι ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα επιβεβαίωσε τον Μανιάτη ότι Αμερικανικές εταιρείες ενδιαφέρονται να κάνουν έρευνες και στα 20 οικόπεδα, που είναι σε περιοχές που η Ελληνική ΑΟΖ αλλά και η Ελληνική υφαλοκρηπίσα δεν έχει ανακηρυχθεί! Αυτά είναι να σε πιάνει ανατριχίλα.



Εύλογα τίθεται το ερώτημα: ΟΙ ΗΠΑ συμμετέχουν σε παράνομα παιγνίδια του καθεστώτος ή το αντίστροφο;



Αντιλαμβάνεστε ελπίζω πόσο επικίνδυνο παιγνίδι για την Ελλάδα παίζει το ΥΠΕΚΑ προκηρύσσοντας οικόπεδα σε περιοχές που είναι σε διεθνή ύδατα. Αντιλαμβάνεστε ελπίζω επίσης, πόσο ένοχη είναι η σιωπή της αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ για το θέμα.



Κάθε χώρα μπορεί να κάνει έρευνα υδρογονανθράκων σε περιοχές έξω από την αιγειαλίτιδα ζώνη μιας άλλης χώρας, πού δεν έχει ανακηρύξει την ΑΟΖ της.



Η σημερινή “κυβέρνηση” με την ανοχή της “αντιπολίτευσης”, την ανοχή των επισήμων οργάνων της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΟΗΕ δημιουργεί «προηγούμενο» στο Διεθνές Δίκαιο και δίνει το μοντέλο για να επαναληφθεί η τακτική αυτή σε άλλα μέρη του κόσμου. Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι.



Η μη ανακήρυξη της ΑΟΖ, εκτός λοιπόν του ότι δεν επιτρέπει την προκήρυξη οικοπέδων για έρευνα υδρογονανθράκων, δεν προστατεύει και τη χώρα από έρευνα άλλων χωρών σε περιοχές έξω από τα 6 ν.μ., χωρών που στη περίπτωση της Ελλάδας θα μπορούσαν να είναι όχι μόνο η Τουρκία, αλλά και η Κίνα, το Ισραήλ ή η Ρωσία! Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν παράνομο, αφού η Ελλάδα δεν θα είχε κανένα δικαίωμα να κάνει έλεγχο σε διεθνή ύδατα, όπως δεν μπορούσε να κάνει και στο πλοίο που υποτίθεται ότι “εξουδετέρωσε” σε ένα μήνα όλα τα χημικά της Συρίας…



Στις εκπομπές στη CreteTV με το Γιώργο Σαχίνη αναφέρθηκα στην επικινδυνότητα της κατασκευής τεχνητών νησιών δίπλα σε βράχους. Όπως εξήγησα τότε και διευκρίνησα μετά σε σχετικό άρθρο, μια τεχνητή νησίδα δίπλα σε ένα βράχο δίνει στο βράχο οικονομική ζωή και ΑΟΖ (200 ν.μ.).



Τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο αν τεχνητά νησιά ευρεθούν δίπλα σε μη “ταυτοποιημένους” βράχους π.χ. στο Αιγαίο ή ακόμη και μόνα τους έξω από την Αιγειαλίτιδα ζώνη μιας χώρας. Σε ακτίνα 500 μέτρων απο την ακτή τους δεν θα μπορούσε να τα πλησιάσει κανείς…



Άν σε απόσταση π.χ. 7 ν.μ. από τις ακτές ενός νησιού, σε μια περιοχή που είναι γνωστό ότι υπάρχει κοίτασμα μια χώρα Χ φτειάξει μια εξέδρα άντλησης πετρελαίου με τη μορφή ενός τεχνητού νησιού δεν θα έκανε κάτι παράνομο και φυσικά δεν θα πλήρωνε κανένα δικαίωμα στη χώρα προσέγγισης.



Γιατί μια χώρα χρειάζεται να πληρώσει για να κάνει έρευνα και εκμετάλλεσυη υδρογονανθράκων σε διεθνή ύδατα μια χώρα στην οποία τα κοιτάσματα γειτνιάζουν; Δεν χρειάζεται να το κάνει, γιατί δεν υπάρχει κανένα νομικό έρισμα ή υποχρέωση να το κάνει, όπως η ΑΟΖ.



Από όσα είπα, αντιλαμβάνεστε ελπίζω πως όσα έχει κάνει το ΥΠΕΚΑ και η κυβέρνηση Σαμαρά είναι και παράνομα και επικίνδυνα και κάνουν κακό στη διεθνή εικόνα της χώρας.



Στη θέση τους θα είχα φύγει όσο γράφεται το άρθρο αυτό για τα βουνά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: