Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

Δ(εν) Ε(χουμε) Η(λεκτρικό)

Από 1ης Ιουλίου ανακοινώθηκε αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 7%
Αυτό εμένα με έκανε να ανατρέξω στην ομιλία του γενικού διευθυντού , και διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ κου Αθανασόπουλου, στη ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων.
Έκτος λοιπόν από την αύξηση στα τιμολόγια της εταιρείας της 1ης/07, μας ετοιμάζει και άλλες εκπλήξεις.
Στις αρχές του 2009 θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα καυσίμου με αποτέλεσμα νέα αύξηση των τιμών του ρεύματος κατά 5% αν η τιμή του βαρελιού μείνει στα 130$ το βαρέλι (την στιγμή που γράφω η τιμή είναι 140+) και η ισοτιμία ευρώ δολαρίου μείνει στα 1.55$/Ε. Παράλληλα θέλει να μετακύλιση στον καταναλωτή, δηλαδή εμάς, την ρήτρα ρύπανσης που πληρώνει η ΔΕΗ κάθε χρόνο για τις ρυπογόνες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο κος Αθανασόπουλος των 300000 Ε μισθού/έτος+μπόνους, δηλαδή 10 φορές περισσότερα από τα συνολικά έσοδα μιας μέσης οικογένειας, όπως και οι πολιτικοί του προϊστάμενοι, δεν σκέφτηκε ότι, με όλα αυτά θα δώσει λαβή στους κάθε είδος κερδοσκόπους να αυξήσουν, με την δικαιολογία της αύξησης του κόστους παραγωγής, τα προϊόντα που καταλήγουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ, και όχι μόνο, δίνοντας ένα ακόμα χτύπημα στα ήδη άθλια οικονομικά της μέσης ελληνικής οικογένειας????
Όσο για την δημιουργία μονάδων παραγωγής με λιθάνθρακα, υπεραμύνθηκε την θέσης του λέγοντας ότι: "Η κοινωνία δεν χρειάζεται μόνο καθαρό περιβάλλον αλλά και επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας.
Προσωπικά θα συμφωνήσω μαζί του σε ένα πράγμα, την επάρκεια ενέργειας σε ένα περιβάλλον συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης. Μιας ζήτησης που η ΔΕΗ δεν μπόρεσε να ακολουθήσει με συνέπεια κάθε καλοκαίρι να λειτουργεί οριακά με τον κίνδυνο της κατάρρευσης του συστήματος (BLACK OUT) να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια όλων μας.
Θα διαφωνήσω όμως με τον κύριο 300000 Ε/ έτος στα εξής
Α) Σε μία χώρα που ζητά να προσελκύσει επενδύσεις, και που η φθηνή και ποιοτική ενέργεια είναι ένα καλό κίνητρο, μπορεί να γίνονται αυξήσεις και να έπονται νέες έτσι??? Μήπως πρέπει να μιλήσουμε και για την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών σας????
Βρέχει, κόβετε το ρεύμα λόγο βροχής. Χιονίζει, λόγο χιονόπτωσης. Κάνει ζέστη, λόγο ζέστης. Φυσάει λόγο ανέμων. Δεν κάνει τίποτε, Κόβετε το ρεύμα λόγο καλοκαιρίας. Αλήθεια, έχετε βάλει στην πρίζα του σπιτιού σας ένα βολτόμετρο με καταγραφικό για 48 ώρες να δείτε τι θα σας βγάλει να σας σηκωθεί η τρίχα??????
Β) Έχετε σκεφτεί ποτέ, πόση ενέργεια πάει στο γάμο του Καραγκιόζη επειδή δεν επενδύσατε πάνω σε ήπιες μορφές????
Να σας υπενθυμίσω ότι το 20% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελβετία παράγετε από τον ήλιο????( αν κάνω λάθος ΠΑΡΑΚΑΛΏ διορθώστε με) Εδώ στην χώρα με την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην Ευρώπη πόση παράγουμε????? μηδέν κόμμα πόσο?????
Αν τα ίδια τετραγωνικά μέτρα φωτοβολταϊκών στοιχείων που έχει η Ελβετία, τα είχαμε εδώ στην Ελλάδα, αλήθεια θα μιλούσαμε τώρα για οριακές καταστάσεις και κίνδυνο BLACK OUT?????
Γιατί δεν ακολουθούμε τα βήματα άλλων χωρών σε αυτό τον τομέα, όπως της Γερμανίας η της Ισπανίας??? Πιο πολύ μυαλό έχουν αυτοί η πιο πολύ ήλιο???? Μήπως είναι άλλοι οι λόγοι???? Πολύ θα ήθελα να ξέρω.
Και χώροι για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων δόξα το Θεό υπάρχουν.
Σκεφτείτε απλά πόση ΔΩΡΕΑΝ ηλεκτρική ενέργεια θα είχαμε, αν όλες οι ταράτσες των σχολείων και των δημοσίων κτιρίων ήταν καλυμμένες με φωτοβολταϊκές πλάκες.
Για πόσες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα μιλάμε και για πόσα MEGAWATT κύριοι?????
Εκμεταλλευτήκαμε το αιολικά δυναμικό της χώρας????
Υπάρχουν, όλοι ξέρουμε, γεωγραφικά διαμερίσματα σε αυτό τον τόπο που δεν σταματά να φυσάει σχεδόν ποτέ, υπάρχουν εκεί ανεμογεννήτριες, και αν υπάρχουν είναι συντηριμένες??? λειτουργούν???? η απλά στέκουν εκεί, μνημεία της δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας σας και του ωχαδερφισμού σας????
Σίγουρα σε αυτόν τον τομέα, την δημιουργία νέων αιολικών πάρκων, υπάρχουν εμπόδια που σηκώνουν διάφοροι, είτε δημοτικοί άρχοντες είτε απλοί πολίτες οι οποίοι, η ιδιοτελώς σκεπτόμενοι, η πάσχοντες από κάποιας μορφής ψυχασθένεια, δε θέλουν ανεμογεννήτριες στο τόπο τους.
Δεν νομίζω ότι αυτοί θα πρέπει να επηρεάσουν αποφάσεις όταν πρόκειται για το συνολικό όφελος της χώρας όμως.
Το βιοαέριο το έχετε εκμεταλλευτεί ικανοποιητικά κύριοι μεγαλοκαρεκλοκατέχοντες της ΔΕΗ???? Τι έχετε κάνει σε αυτόν τον τομέα????? Υπάρχει στην Ψιττάλια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, η χιλιάδες τόνοι καύσιμου βιοαερίου πάνε στον βρόντο κάθε χρόνο?????
Αλήθεια, πόσα MEGAWATT, ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να παραχθούν αν κάθε βιολογικός καθαρισμός σε κάθε πόλη είχε και μια μονάδα παραγωγής ρεύματος????
Αν γίνονταν αυτά κε Αθανασόπουλε, πόσο θα κόστιζε στην ΔΕΗ η παραγωγή μιας κιλοβατώρας έχετε υπολογίσει???? Θα ήταν αναγκαίες οι αυξήσεις που προαναγγέλλεται, λόγο ρητρών, και η αύξηση που προσφάτως κάνατε?????
Θα ήταν ανάγκη να γίνουν οι super ρυπογόνες λιθανθρακικές μονάδες, που τόσο πολύ αγωνίζεστε για να γίνουν?????
Θα φώναζε η ΔΕΗ για οικονομία στο ηλεκτρικό ρεύμα κάθε καλοκαίρι??????

Τελικά μπορούμε να έχουμε και επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας και καθαρό περιβάλλον, και αποδέσμευση σε πολύ μεγάλο βαθμό της παραγωγής της από το πετρέλαιο αν σκεφτούμε λιγάκι τι μας παρέχει η φύση
Αλλά για να σκεφτούν αυτοί που πρέπει, πρέπει πίσω από τα μάτια τους και ανάμεσα στα αυτιά τους να υπάρχει μυαλό, και όχι το απόλυτο κενό.
Εκτός και αν υπάρχουν, επαναλαμβάνω, άλλοι λόγοι.
Κάποια "SIEMENS" ας πούμε
Καλημέρα φίλοι αναγνώστες, και αν λέω βλακείες μην με λυπηθείτε
Βαράτε...................


Ξύπνα αγάπη μου ξημέρωσε.

Δεν ακούς τα πουλάκια που βήχουν?????

Ξύπνα......

12 σχόλια:

Maria Mikro Analogo είπε...

χαχαχαχα, αυτό με τα πουλάκια που βήχουν μου άρεσε πάρα πολύ! :D Η ιστορία με τη ΔΕΗ είναι τραγική, άστα να πάνε Αλέξη. Σκέτο καρτέλ!
Φιλιά και καλημέρα :D

Ανώνυμος είπε...

πολύ φιλολαικα και ρομαντικά αυτά που λες αλλα δεν δειχνεις να λαμβάνεις υπ'όψιν σου μια σειρά απο άλλες παραμέτρους (που για να ειμαστε ειλικρινεις οφείλεις να το κάνεις και να μην τα αποκρύπτεις εσκεμμένα)
- το κόστος παραγωγής από ΑΠΕ ειναι ακριβότερο από το σημερινό ενεργειακό μείγμα. Αυτό δεν θα σήμαινε μείωση υων τιμολογίων
- Οι ΑΠΕ δεν εξασφαλίζουν τα MW που χρειάζεται το σύστημα. Εκτιμήσεις κατά καιρούς έχουνα αναφέρει οτι δεν μπορεί να ξεπεράσει το 20% του ενεργειακού μειγματος
- Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και το υπάρχον καθεστώς υπαγορεύει στη ΔΕΗ να αγοράζει σε μια συγκεκριμένη τιμή και να πουλά φθηνότερα (για να εξυπηρετήσει την οποιαδήποτε κυβερνητική πολιτική)

Μάλλον μισή δουλεια εκανες όταν ανετρεξες στην ομιλια του κυριου 300000Ε. Η μπορει οντως να το εψαξες και απλά να μην το ανέφερες (πως κάνουν οι πολιτικοι??)και σε αυτην την περιπτωση τζάμπα το χεις το blog και τζάμπα το διαβάζουμε εμεις
Καλη σου μερα και καλή συνέχεια

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

"Βαράτε τους"....
Η εύκολη λύση....
Μαθημένοι είναι....

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

KitsosMitsos είπε...

Πες τα και ξαναπέστα. Η ιστορία με τον λιγνίτη που επαλαμβάνεται ήταν από τις μεγαλύτερες φάρσες της ιστορίας. Πλέον είναι επικίνδυνη πέρα από κάθε όρια...

Alexis B είπε...

Καλημέρα Μαρία, Τα βλέπω, δεν τα βλέπω?????

Kriton > Σε μιά χώρα που δεν έχει εκμεταλλευτεί σχεδόν τίποτε από ΑΠΕ δεν γίνετε ούτε κουβέντα γιά την εκμετάλλευσή τους. Τό μόνο που ακούω είναι λιθάνθρακες ενώ κάποια στιγμή ακούστικαν και πυρινικοί αντιδραστήρες. Αυτό είναι που με τσάντισε, και έγραψα αυτό το πόστ.
Και ρωτάω, γιατί και με ποιανού την προτροπή το ελληνικό κράτος με εμποδίζει να βάλω φωτοβολταικά στην ταράτσα μου, ζητώντας μου να υδρίσω μονοπρόσωπη εταιρία για να μπορώ να πουλώ ρεύμα στην ΔΕΗ, όποτε μου περισσεύει. Αληθεια πόσο θα μοιωνόταν η κατανάλωση ρέματως άν είχαμε όλοι αυτή την δυνατότητα?????
Σου υπενθημίζω απλά ότι μιά τετραμελής οικογένοια καταναλώνει 5MWH το χρόνο και 60 τ.μ. φωτοβολταικού παράγουν εδώ στην Αθήνα 6MWH το χρόνο, κάτι λέει αυτό, δεν νομίζεις??????
Τώρα το blog αυτό όντας προσωπικό εκφράζει τίς πρωσοπικές μου απόψεις και σκέψεις που σημαίνει οτι δεν σε υποχρέωσε κανένας να το διαβάσεις ουτε πολύ περισσότερο να ενστερνιστείς τίς αποψεις μου.
Καλημέρα

φύρδην μίγδην > Καλος ήρθες καλημέρα

ΚιτσοςΜήτσος > Τα λέω τα λέω, και δεν θα σταματίσω να τά λέω

Alexis B είπε...

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=92543652
Να και σχετικό link από άρθρο της Ελευθεροτυπίας, δείτε το

------ είπε...

Καλημέρα Αλεκάκι...ολοκληρωμένη άποψη για τη ρημάδα τη ΔΕΗ...
δε μου λες τώρα;;;
μπας και εκτός από συγγραφέας το πας και για πολιτικός;;;;χιχιχιχι!!!!!

Σπύρος είπε...

Αμαν με αυτό το μονοπώλιο της ΔΕΗ ..!!! ελεος και με το μαυρο χρυσο....ποσο θα φτάσει δηλαδή η κούρσα ανόδου ....τσ τσ τσ τι αλλο θα δούμε απορώ..!

Kaveiros είπε...

Τα παντα τα σκεφτηκε...απλα ειναι ολα στημενα...

zouzouna είπε...

Τι μου θύμισες τώρα. ΟΕΔΒ, όταν έχω διάβασμα βαριέμαι
ή όποιος διαβάζει είναι βλάξ. κάπως έτσι λοιπόν και η ΔΕΗ.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Και τα δικά ΜΑΣ δικά ΤΗΣ...
Είδες η ΔΕΗ;
Είδες το Ελληνικό Κράτος;

Εμείς μεγάλη οικογένεια και με πολύ ικανές επιφάνειες για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, θα λύναμε το πρόβλημα της ενέργειας γενικότερα.
Αλλά να χάσει τέτοιον πλάτη η κυρα-ΔΕΗ....που το βάζεις κι΄αυτό....

Καλό σου βράδυ!!!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

maria λεμονατη! είπε...

πως μπορουμε να οργανωθουμε ολοι οι καταναλωτες ρευματος και να μην πληρωσουμε τη διαφορα στα τιμολογια;