Κυριακή, 30 Αυγούστου 2009

Όταν δυαλύεται ο καπνός

Πριν από 8 μέρες είχαμε ένα δυσάρεστο γεγονός να ξεκινά, που δημιούργησε αισθήματα λύπης αλλά και αγανάκτησης.
Μιλώ για την φωτιά που έκανε κάρβουνο την βορειοανατολική Αττική, στερώντας από τους κατοίκους ολόκληρου του νομού, και όχι μόνο ένα ακόμα δάσος. Τις επιπτώσεις από την καταστροφή του θα τις βιώσουμε όλοι οι κάτοικοι της Αττικής άλλοι σοβαρότερες, όπως οι κάτοικοι τον περιοχών που κάηκαν με την απώλεια της ομορφιάς που τους περιέβαλε καθώς και με καταστροφές που θα φέρουν οι βροχές του φθινοπώρου και του χειμώνα καθώς δεν θα υπάρχουν τα δένδρα να συγκρατήσουν το νερό που θα ρέει ανεμπόδιστο στους χειμάρρους παρασύροντας το χώμα από τις πλαγιές κάνοντας τις προσπάθειες αναδάσωσης, φυσικής η τεχνητής, αδύνατες και δημιουργώντας πλημμύρες, αίτιο καταστροφής ανθρώπινων περιουσιών και υποδομών που το κόστος αποκατάστασής τους θα επιβαρύνει την ήδη ελλειμματική ελληνική οικονομία κάνοντας ακόμα μεγαλύτερη την μαύρη τρύπα, και βέβαια η έλλειψη ενός δάσους σημαίνει λιγότερο οξυγόνο και λιγότερη δροσιά για όλους μας, επιπτώσεις που το επόμενο καλοκαίρι θα τις νιώσουμε όλοι στο πετσί μας.
Σκεφτείτε όλοι όσοι θα διαβάσετε αυτό το κείμενο πριν από 15- 20 χρόνια, που τα δάση της Πεντέλης, του Υμηττού και της Πάρνηθας υπήρχαν ακόμα, χρειαζόμασταν κλιματιστικά??
Τι να τα κάναμε, αφού υπήρχε ο φυσικός κλιματισμός των δασών τα οποία σιγά σιγά εξαφανίσαμε, και δείτε πού φτάσαμε.
Εγώ, ο συντάκτης αυτού του κειμένου, αλλάζω πια πορεία.
Όχι δεν πρόκειται με αυτό το κείμενο να αρχίσω να κλαίω και να οδύρομαι για το δάσος που χάσαμε, ούτε να παρουσιάσω από επιστημονικής πλευράς τις θλιβερές επιπτώσεις της απώλειας, αλλά να ζητήσω ευθύνες.
Ευθύνες από την πολιτεία που για αυτά που δεν έκανε, και από τους πολίτες για αυτά που έκαναν.
Και ας αρχίσω με τους πολίτες. Αλήθεια πόσο πολύ σεβόμαστε το δάσος και το προσέχουμε??
Η εμπειρία μου δυστυχώς με κάνει να πω καθόλου. Μέσα σε ένα δάσος μπορείς να βρεις τα πάντα. Περπατώντας σε μέρη που δεν δέχονται πολλούς επισκέπτες, βλέπεις κάθε είδους σκουπίδια. Σακούλες με μπάζα παλιά στρώματα, παλιά έπιπλα, λάστιχα αυτοκινήτων και κάθε είδους “καλούδια”, παραπροϊόντα της ανθρώπινης δραστηριότητας που εναποτίθενται ανάμεσα στα δένδρα, μετατρέποντας τα δάση κυρίως που γειτονεύουν με οικισμούς, σε σκουπιδότοπους. Μία μεγάλη βόλτα μέσα σε κάποιο από τα δάση αυτά θα σας πείσει για του λόγου μου το αληθές. Όσο για τις πολυσύχναστες περιοχές. Τα ίχνη του περάσματος ανθρώπων είναι εμφανή. Πλαστικά πιάτα, ποτήρια από καφέ, σακούλες με αποφάγια και συσκευασίες κάθε είδους είναι πεταμένες παντού, απ' όπου περάσατε Έλληνες.
Αυτά μαζί με την βλακώδη συμπεριφορά, άκουσα στις ειδήσεις ότι η τελευταία φωτιά που μας στέρησε χιλιάδες δένδρα ξεκίνησε από την προσπάθεια κάποιον να κάψουν μια σφηκοφωλιά, δικαιολογεί αυτή μου την θέση.
Αυτό το κακό ελάττωμα τελικά, αυτό το “έλα καημένε και τι θα γίνει”, το “σώπα αδερφέ τώρα”, το βόλεμα μας, η αδιαφορία μας, είναι μια σοβαρή αιτία που εκτός των άλλων, καταστροφικών συνεπειών καίει και τα δάση.
Αλήθεια, αν ο κάθε ένας από τους κατοίκους τον περιοχών που σαφώς τα σπίτια τους κινδυνεύουν από μια δασική πυρκαϊά λόγο θέσεως, είχαν πάρει τα μέτρα τους, πόσο θα κινδύνευαν από αυτήν???
Έλεγαν στις ειδήσεις, και το έδειχναν τα ρεπορτάζ από τις πληγείσες περιοχές, ότι η φωτιά έγλυφε τα σπίτια, μα πώς θα γινόταν αυτό αν τυχών είχαν καθαριστεί τα ξερά χόρτα γύρω από τα σπίτια?? Τι θα έκαιγε η φωτιά, αν δεν είχε τίποτε να κάψει?? Πώς θα προχωρούσε?? Αν είχαν έναν βασικό εξοπλισμό πυρόσβεσης στην διάθεσή του ο κάθε ένας από αυτούς που μένουν σε τέτοιες περιοχές πόσο καλύτερα θα ήταν άραγε τα πράγματα αφού ο βαθμός δυσκολίας για την φωτιά να πλησιάσει κατοικημένες περιοχές θα ήταν υψηλότερος?? για να μην πούμε ότι αυτές οι περιοχές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και σαν αντιπυρικές ζώνες που θα σταματούσαν την φωτιά
Όλοι είδαμε στους δέκτες της τηλεόρασης σπίτια, πνιγμένα στα ξερόχορτα, ακαθάριστα οικόπεδα, προϊόντα της προσωπικής αδιαφορίας του κάθε ενός από εμάς, και ανθρώπους να λένε ότι “ Η φωτιά πλησίαζε αλλά τι να κάνουμε με το λαστιχάκι??” δείχνοντας στην κάμερα τα λάστιχα του ποτίσματος. Αν αγαπητέ μου είχες κάνει όλα όσα η κοινή λογική υπαγορεύει το σπιτάκι σου θα υπήρχε απείραχτο ναι η όχι???
Και αλήθεια, ποιος είπαμε σου έδωσε την άδεια να χτίσεις εκεί?? Πόσο νόμιμο είναι το σπιτοκαλυβάκι σου με την πισίνα και τους δυο ορόφους, να ρωτήσω η να μην ρωτήσω, πτωχούλη του θεουλάκου??? Αν ήξερες εξ ορισμού ότι με το που θα έκανες την κίνηση να χτίσεις την σπιταρόνα με άδεια ποιμνιοστασίου η αναψυκτηρίου θα έπαιρνε ο διάολος, εσένα τον εργολάβο και τον μηχανικό θα το έχτιζες ρε ξεφτίλα αποκαλώντας με την κίνηση σου αυτή όσους είμαστε νόμιμοι και έχουμε πληρώσει τα πολιτειακά κερατιάτικα, κορόιδα??? Γιατί εγώ έτσι αισθάνομαι κάθε φορά που τα κανάλια βγάζουν στον αέρα τέτοιες περιπτώσεις. Κορόιδο. Ναι κορόιδο.
Και ας έρθουμε στις ευθύνες της πολιτείας.
Ακούγαμε στις τηλεοράσεις, πολιτειακούς παράγοντες να μας λένε για έργα που θα έπρεπε να είχαν γίνει και αν είχαν γίνει αυτά τα έργα δεν θα ήταν τόσο τραγικά τα πράγματα, και είδαμε επίσης και επισήμους να επισκέπτονται τις περιοχές και να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις καταστροφές ενώ την προηγούμενη περίοδο αδιαφορούσαν προκλητικά για οποιαδήποτε προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο.
Δεν μου λέτε κύριοι, για βλάκα με περνάτε?? Για κανένα ηλίθιο??
Αφού ξέρετε καλά τι πρέπει να γίνει γιατί κατά την διάρκεια του χειμώνα δεν το κάνατε??
Ποια έργα αντιπυρικής προστασίας κάνατε??
Έγιναν αντιπυρικές ζώνες ώστε να κόβετε η φωτιά?? Έγιναν δασικοί δρόμοι ώστε οι επίγειες δυνάμεις να προσεγγίζουν καλύτερα τις περιοχές έντασης και να μην ακούμε για δύσβατες περιοχές?? Στην Αττική βρισκόμαστε που να πάρει και δεν έχουμε τίποτε βουνά φοβερά και τρομερά.
Κάνατε κάποια άσκηση πυρόσβεσης ώστε να μάθετε από τα λάθη σας κύριε διοικητά της πυροσβεστικής ώστε να μην μοιάζετε σαν διαλυμένη διαδήλωση σε ώρα κρίσεως??
Και τώρα που σφίξαν τα ζωνάρια τρέχετε και δεν φτάνετε, και φυσικά φταίνε όλοι εκτός από εσάς, αγαπητά ανώτατα στελέχη της πυροσβεστικής και δασικής υπηρεσίας.
Εσείς κύριε δήμαρχε, κοινοτάρχη, υποχρεώσατε τους κατοίκους των περιοχών ευθύνης σας, να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους?? Φροντίσατε ώστε η πόλη σας, το χωριό σας να μην είναι γεμάτο ξερά χόρτα, μετατρέποντας τον οικιστικό ιστό σε μπαρουταποθήκη έτοιμο να γίνει βορά κάποιας φωτιάς??
Φρόντισε κανένας από εσάς να κάνει το πιο απλό. Δεξιά και αριστερά από τους επαρχιακούς δρόμους να είναι τα πάντα καθαρά για 4 μέτρα από κάθε πλευρά ώστε ο δρόμος να γίνει εξ ορισμού μια αντιπυρική ζώνη που όταν χρειαστεί θα αποτελέσει ανάχωμα στην φωτιά??
Όταν βλέπατε ένα ακόμα αυθαίρετο να ξεφυτρώνει σαν μανιτάρι πήρατε τους υπεύθυνους στο κυνήγι?? Εκτός αν δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε ένα ποιμνιοστάσιο η ένα αναψυκτήριο από μια βίλα, οπότε αρμόδιος είναι η γιατρός η εισαγγελέας κατά περίπτωση.
Και μην ακούσω κανένα ξανά να λέει ότι προσπαθήσαμε αλλά.... γιατί κύριοι όλοι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα, και το αποτέλεσμα είναι χιλιάδες στρέμματα πολύτιμου δάσους στάχτη, οπότε αποτύχατε κύριοι και γιαυτό, δρόμο. Σπίτια σας
Δεν χρειαζόμαστε αναποτελεσματικούς ανθρώπους σε αυτές τις θέσεις όπως εσείς.
Όσο για εσάς κύριοι βουλευτές αντί να κατηγορείτε άλλοτε τον στρατηγό άνεμο και άλλοτε τα πεύκα για τις φωτιές αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας και κάντε αυτά που δεν κάνατε τόσα χρόνια. Τούς άριστους και όχι τους αρεστούς στις θέσεις κλειδιά, μήπως και σώσουμε τίποτε και δεν γίνει όλη η Αττική ερημότοπος από την εγκληματική αδιαφορία σας. Καταλάβετε επιτέλους ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η αυλή σας, η το κόμμα σας.
Εν κατακλείδι ένα πράγμα θα πω.
Κυβερνήστε επιτέλους. Σταθείτε άξιοι της εμπιστοσύνης του λαού που σας ψήφισε αλλιώς κάντε το μόνο καλό που μπορείτε γι αυτόν τον τόπο.
Παραδεχθείτε την ανικανότητά σας και παραιτηθείτε και οι 300, αφήνοντας τις θέσεις σας σε ικανούς ανθρώπους για να έχει η ιστορία να γράψει ότι κάνατε και ένα καλό σε τούτο τον τόπο.
Απολαύστε βιντεάκια

http://www.rtve.es/mediateca/videos/20090824/las-llamas-atenas-avivan-durante-noche-han-quemado-20000-hectareas/571471.shtml

http://www.rtve.es/mediateca/videos/20090823/incendio-cerca-las-afueras-de-atenas/571175.shtml

http://www.rtve.es/mediateca/videos/20090825/los-bomberos-griegos-han-visto-esta-madrugada-como-sus-esfuerzos-empiezan-a-tener-exito/572462.shtml

Δεν υπάρχουν σχόλια: