Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2007

93$ το βαρέλι το πετρέλαιο

Το θέμα με το πετρέλαιο έχει παραγίνει.
Πέφτει μια ντουφεκιά? Ακριβαίνει το πετρέλαιο,
Φυσάει? Ακριβαίνει το πετρέλαιο
Πήδηξε ο ψύλλος? Ακριβαίνει το πετρέλαιο
Ότι και αν γίνεται βρίσκουν οι κερδοσκόποι αφορμή να αυξήσουν την τιμή του πετρελαίου.
Μπορεί όμως μία χώρα να τακτοποιήσει κατά τέτοιο τρόπο τις ενεργειακές της ανάγκες ώστε
να απεξαρτηθεί όσο το δυνατό περισσότερο από τον μαύρο (και άραχνο) χρυσό?
Πιστεύω ότι είναι δυνατό αυτό, και θα έχει σαν συνέπεια την μικρότερη δυνατή δυσμενή επίδραση στην οικονομία της χώρας, από τις αυξήσεις στη τιμή του, που τελευταία το κακό έχει παραγίνει
Για να μιλήσω ποιο συγκεκριμένα, ας πάρω την Ελλάδα και ας δούμε πώς μπορεί να γίνει αυτό.
Η Ελλάδα έχει μεγάλες περιόδους ηλιοφάνειας, που σημαίνει, ότι αυτό μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια.
Η Ελβετία για παράδειγμα καλύπτει το 20% τον αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά συστήματα παραγωγής. (βλέπε link http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=92543652)
Αν εμείς εδώ στην Ελλάδα καταφέρναμε και εγκαθιστούσαμε τα ίδια τ.μ. φωτοβολταϊκών panels, πόση περισσότερη ΔΩΡΕΑΝ ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσαμε να παράγουμε σε σχέση με αυτούς, λόγο τής μεγαλύτερης ηλιοφάνειας που έχουμε στην χώρα μας? και τη ποσοστό από τις ανάγκες μας σε ηλεκτρικό ρεύμα θα καλύπταμε?
Και αν προσθέσουμε την παραγωγή ηλεκτ. ενέργειας εκμεταλλευόμενοι το υψηλό αιολικό δυναμικό, σε ορισμένες περιοχές της χώρας μας, το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.
Ένα μεγάλο μέρος του πετρελαίου μαζί με το παράγωγο από αυτό, την βενζίνη κατευθύνονται στις μεταφορές.
Κάθε μέρα χιλιάδες οχήματα κινούνται στους δρόμους καταναλώνοντας χιλιάδες τόνους καυσίμων.
Υπάρχει όμως σήμερα ή τεχνολογία να περιορίσουμε την ανάγκη ορυκτών καυσίμων για τις μετακινήσεις.
Κάτ' αρχή το πλέων εύκολο όλων.
Να ηλεκτροκινηθεί πλήρως το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και οι πετρελαιοκίνηση στους σιδηροδρόμους να έχει δευτερεύοντα ρόλο, έτσι ώστε οι ανάγκες του ΟΣΕ, να μειωθούν στο ελάχιστο.
Υδρογόνο για καύσιμο στα αστικά λεωφορεία έτσι ώστε να απεξαρτηθεί πλήρως η ΕΘΕΛ από το πετρέλαιο. (βλέπε http://www.ecotec.gr/article.php?ID=152)
Για τα ΙΧ αυτοκίνητα και τα ταξί μπορούν να προωθηθούν τα υβριδικά αυτοκίνητα.
Ένα υβριδικό αυτοκίνητο θέλει περίπου το μισό καύσιμο για να διανύσει την ίδια απόσταση,
οπότε όχι μόνο θα έχουμε πτώση της ζήτησης καυσίμων, άρα και πτώση των τιμών, αλλά θα έχουμε και καθαρότερη ατμόσφαιρα, (βλέπε Http://www.hybridcars.gr/) αφού Θα έχουμε και λιγότερα καυσαέρια.
Μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθούν τα φωτοβολταϊκά συστήματα παραγωγή ηλεκ. ενέργειας και για οικιακή χρήση. (βλέπε http://www.s-ol-ar.gr/foto_systymata.html και http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=92543652 )
Σύμφωνα με τα παραπάνω links μια μονοκατοικία με μια τετραμελή οικογένεια, με 50 τ.μ.
ηλιακά panels μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της και με το παραπάνω έχοντας την ΔΕΗ σαν backup προμηθευτή.
Βλέπουμε λοιπών από τα παραπάνω ότι είναι δυνατών να έχουμε μείωση τής κατανάλωσης πετρελαίου, και μεγάλη μάλιστα.
Το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική απόφαση, για προώθηση των αναγκαίων μέτρων.

Σχόλιο συγγραφέα

Και ποιος θα πάρει αυτήν την απόφαση? οι 300 αχαρακτήριστοι που δεν είναι ικανοί να μοιράσουν δυο γαΐδαρων άχυρα?

4 σχόλια:

Nick Fotis είπε...

Ειδικά για το υδρογόνο, δεν έχω υπόψιν ακόμα πως θα το παράγουμε χωρίς να ξοδέψουμε πολλή ενέργεια (θα πρέπει να κάψουμε πάλι πετρέλαιο ή λιγνίτη για να βγει, οπότε καλύτερα να τα κάψεις για να βγάλει ρεύμα η ΔΕΗ και να το διανείμει).

Γενικά, χρειαζόμαστε ένα μείγμα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά, αιολικά, γεωθερμικά, κτλ.) για να μειώσουμε ακόμα περισσότερο τη (τεράστια) εξάρτηση που έχουμε ως χώρα από το (εισαγόμενο) πετρέλαιο.

Και φυσικά, κρίσιμο σημείο είναι να μειώσουμε πρώτα τη σπατάλη, ξεκινώντας από τα σπίτια μας και τις δημόσιες υπηρεσίες. Και γιατί πρέπει να κατεβαίνουμε για το ψωμί στο φούρνο με το τετράλιτρο SUV τζιποειδές που ρουφάει τη βενζίνη με το μπουρί; Να ακριβύνει κι άλλο η βενζίνη, μπας και απεξαρτηθεί ο κόσμος από τα αυτοκίνητά του!

Καλά θα κάνει ενδιάμεσα η ΔΕΗ να ανεβάσει δραστικά το κόστος του ρεύματος, μπας και αναγκαστούνε οι Ελληνάρες να μη σπαταλάνε ρεύμα...

Ν.Φ.

Alexis B είπε...

Γιατί καλέ να κάψουμε κάτι γιά να παράγουμε το υδρογόνο?
Η ηλεκτρόληση δεν σου κάνει????
Οσό γιά τα υπόλοιπα.
Οχι να μήν ακριβύνει ή βενζίνη, αλλά στόν μεγάλο δακτύλιο μονά ζυγά και στόν μικρό ΤΙΠΟΤΑ εκτώς απο ταχί λεωφορεία και οχήματα υπηρεσίας και τροφοδοσίας.
Οσό γιά το ρεύμα να μήν ακριβύνει ούτε αυτό.
Ας δώσουν μόνο κίνητρα χωρίς αντικίνητρα και εγώ βάζω 60 τ.μ. φωτοβολταικά στην ταράτσα μου.

Nick Fotis είπε...

Ξέχασες να μου πεις από που θα έρθει το ρεύμα για την ηλεκτρόλυση...

Για να παραχθεί αυτό το ρεύμα, πρέπει να το παράγεις από κάπου (λιγνίτης, πετρέλαιο, κάτι άλλο).

Οπότε, αντί να μπλέκουμε με υδρογόνα (και τους μπελάδες της αποθήκευσης - είναι ισχυρό εκρηκτικό αν το ανακατέψετε με αέρα ξέρετε...), καλύτερα να παράγεις ηλεκτρισμό κατευθείαν και να τροφοδοτείς τραίνα, μετρό, τραμ, τρόλεϊ (αν μιλάμε μόνο για συγκοινωνίες).

Και ναι, επιμένω ότι ένα σημαντικό αντικίνητρο για τη χρήση του αυτοκινήτου στη πόλη είναι η αύξηση της τιμής της βενζίνης (γιατί τα διόδια στυλ Λονδίνου αποκλείεται να δουλέψουνε).

Ας πάει η βενζίνη στα 1.2 με 1.5 Ευρώ το λίτρο, και πιστεύω πως θα αρχίσει ο μέσος Ελληνας που θέλει έτσι επειδή γουστάρει να μπαίνει κέντρο με το αμάξι του να σκέφτεται ένα Μετρό π.χ.
Βέβαια, πρέπει να υπάρξει επαρκής συγκοινωνία που θα καλύπτει τις ανάγκες του.
Οι άλλοι που είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν αυτοκίνητο (π.χ. επειδή κινούνται από προάστιο σε προάστιο), κάπως θα πρέπει να μεταφέρουν αυτό το κόστος σε αφεντικά (αν είναι υπάλληλοι) ή πελάτες (αν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες), ξεκινώντας π.χ. από μια μηνιαία κάρτα Αττικής Οδού.

Παρόμοια, αντικίνητρο για σπατάλη ηλεκτρικής ενέργειας θα αποτελούσε μια ουσιαστική αύξηση του ρεύματος της ΔΕΗ (κατά τη γνώμη μου). Αλλά αυτή η αύξηση να είναι για όλους, και όχι μόνο για κάτι ταλαίπωρους χαμηλόμισθους...

Ακόμα και 60 τετραγωνικά μέτρα φωτοβολταϊκά να στήσεις (υποθέτοντας ότι είναι όλα δικά σου και δε μένεις σε πολυκατοικία), με τις παρούσες συνθήκες δύσκολα καλύπτεις τη κατανάλωση ενός τυπικού διαμερίσματος.

Ν.Φ.

Ανώνυμος είπε...

Τα φωτοβολταικα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους παραγωγής ενέργειας και ιδιαίτερα στην Ελλάδα μπορούμε να τον αναπτύξουμε πολύ.