Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

Τηλεσκοπικές σκόρπιες σκέψεις

Ξεκόλλησε το μάτι από τον προσοφθάλμιο του τηλεσκοπίου, κάθισε στην σπαστή πολυθρόνα. Γύρω του άλλες παρέες έβλεπαν με τα τηλεσκόπιά τους τα θαύματα του ουρανού. Έριξε μια πεταχτή ματιά στους αστρικούς χάρτες που ήταν απλωμένοι μπροστά του. Πόσο μικρό έδειχναν τον κόσμο. Άναψε ένα τσιγάρο, γύρισε το κεφάλι και κοίταξε τον ουρανό.
Μια ασυννέφιαστη καθαρή νύχτα ήταν αυτή, ιδανική για παρατηρήσεις την θαυμάτων του ουρανού, που βρίσκονται εκεί πάνω και περιμένουν από εμάς να τα ανακαλύψουμε.
Κάρφωσε το βλέμμα του εκεί πάνω.

Το Σύμπαν

Ότι φαίνεται εκεί πάνω, στον ουρανό, τα αστέρια, οι πλανήτες, ότι βλέπουμε, ότι νομίζουμε ότι είναι όλος ο κόσμος, δεν είναι τίποτε περισσότερο παρά ένας γαλαξίας. Ο δικός μας γαλαξίας, τίποτε περισσότερο παρά ένα μικρό κομματάκι στο τεράστιο παζλ που λέγετε σύμπαν.
Τίποτε περισσότερο παρά ένα σύνολο ουρανίων σωμάτων που περιστρέφονται γύρω από ένα κέντρο, αιωρούμενα στο απόλυτο κενό, κάτω από τις προσταγές γνωστών και άγνωστων φυσικών νόμων.
Αυτός όπως και εκατομμύρια άλλων γαλαξιών μαζί με το κενό που τους περιβάλλει απαρτίζουν το σύμπαν. Έναν χώρο απροσδιόριστου μεγέθους και σχήματος, όπου συνυπάρχει το υπαρκτό και το ανύπαρκτο, το κάτι με το τίποτε, το φως με το σκοτάδι, που εναλλάσσονται σε ένα συνεχή αιώνιο χορό, μεταξύ ζωής και θανάτου, δημιουργίας και καταστροφής.
Ερωτήματα. Τι είναι τελικά το σύμπαν?? Γιατί δημιουργήθηκε?? Έχει λόγο ύπαρξης?? Έχει τέλος?? Μέσα και έξω?? Ερωτήματα που δημιουργούνται σε έναν παρατηρητή του ουρανού. Μπορεί να μην απαντηθούν ποτέ, αυτά τα ερωτήματα, γιατί τελικά το σύμπαν αυτός ο χώρος που μας περιβάλλει να είναι ένα απειροελάχιστο μικρό κομμάτι σε έναν άλλο τεράστιο κόσμο, τίποτε περισσότερο ίσως, από μια δροσοσταλίδα στα πέταλα ενός λουλουδιού σε έναν κήπο, μέρος ενός άλλου κόσμου.

Η Ζωή

Η ζωή, ότι υπάρχει και βλέπουμε γύρω μας, δημιούργημα συμπτώσεων και συγκυριών, γεγονότων που συνέβησαν την σωστή στιγμή στον σωστό τόπο και με τον σωστό τρόπο με υλικά που υπάρχουν παντού, που από αυτά δημιουργήθηκαν τα πάντα, από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο που υπάρχουν παντού γύρω μας τόσο στον δικό μας όσο και σε άλλους κοντινούς η μακρινούς κόσμους.
Θα υπήρχε άραγε ζωή στην γη?? και με πια μορφή αν η χημική σύσταση της ατμόσφαιρας ήταν διαφορετική?? Αν ο πλανήτης μας ήταν σε διαφορετική απόσταση, θέση από τον ήλιο?? Αν, αν ,αν?? Θα υπήρχε γαλήνη, ζωή, η και αυτός ο κόσμος θα ήταν ένας από τους φοβερούς γειτονικούς με εμάς κόσμους, γεμάτος τρομερά γεγονότα που προκαλούν δέος??
Πώς θα ήταν άραγε η ζωή στην γη αν δεν είχε γίνει αυτή η τρομερή ηφαιστειακή έκρηξη πριν 600.000.000 χρόνια που κατέστρεψε τα πάντα, αφήνοντας χώρο για την δημιουργία κάτι εντελώς νέου?? Αν εκείνος ο αστεροειδής που ήταν η αιτία της εξαφάνισης των δεινοσαύρων δεν είχε πέσει στην γη, τι θα υπήρχε τώρα εδώ???
Και όλα αυτά συνέβησαν μόνο εδώ???
Δεν είναι εγωιστικό να λέμε ότι σε ένα σύμπαν τόσο τεράστιο με εκατομμύρια γαλαξίες και δισεκατομμύρια ήλιους και πλανήτες μόνο εδώ είχαμε τις ιδανικές συνθήκες και τις απαραίτητες συγκυρίες, και μόνο εδώ υπάρχει ζωή???

Ο Άνθρωπος

Δημιούργημα και αυτός συμπτώσεων και συγκυριών είναι το μόνο πλάσμα σε αυτόν τον κόσμο προικισμένο με το υπέρτατο αγαθό, την νοημοσύνη, το μόνο ον απελευθερωμένο από νόμους κανόνες, ένστικτα, γεμάτο από όνειρα επιδιώξεις, ΘΈΛΩ. Η δημιουργία του ανθρώπου έκανε το σύμπαν τέλειο, αφού δημιουργήθηκε μαζί με αυτόν η ελευθερία, που μέχρι τότε δεν υπήρχε, κάτι που τον κάνει σπουδαίο παρά την ασημαντότητα του μεγέθους του
Κανένας νόμος δεν ορίζει την συμπεριφορά του, τίποτε δεν μπορεί να βάλει φραγμό στην σκέψη του, κανένας δεν μπορεί να ορίσει τίποτε ακόμα και το πιο απλό γι' αυτόν. Ποιο πόδι θα ξεκινήσει πρώτο να περπατάει, πιο χέρι θα κινηθεί, σε πια κατεύθυνση θα πάει, αν θα τρέξει, όλα τα ορίζει ο ίδιος, από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα, που ορίζουν την ζωή του, δημιουργημένος και αυτός από τα ίδια υλικά που δημιούργησαν το σύμπαν, έχει και αυτός μέσα του το ίδιο κενό, το απόλυτο κενό, το νιώθει με διάφορους τρόπους, αισθάνεται την ύπαρξή του.
Αυτό το κενό, ο κάθε άνθρωπος προσπαθεί να το γεμίσει με ότι, ο κάθε ένας νομίζει κατάλληλο, χρήμα, δόξα, αγάπη. Μόνο όμως ένα είναι το σωστό, με την λάθος επιλογή το κενό αντιδρώντας σαν το πιθάρι των Δαναΐδων αδειάζει και αναδημιουργίται κάνοντας την προσπάθεια μάταιη.

Το φως

Αυτό το “κάτι” που ξεχωρίζει την μέρα από την νύχτα, το αντίθετο του σκότους, του κάθε σκότους, αυτό το “κάτι” που δημιουργείτε από το δικό μας αστέρι. Μας κάνει να βλέπουμε, να ζούμε, να χαιρόμαστε, Αυτό δημιουργεί τα χρώματα την ομορφιά, την ζέστη στο σώμα και στις ψυχές των ανθρώπων, της πλάσης όλης.
Αυτό το φως δημιουργείτε από όλα τα αστέρια, και φτάνει εδώ στην γη, από παντού, δημιουργώντας αυτό το μοναδικό θέαμα που απολαμβάνουμε κάθε καθαρή νύχτα με όλα αυτά τα χιλιάδες αστέρια στον ουρανό, το φως που πολλές φορές εξαπατά δείχνοντάς μας κάτι που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει, αλλά μας δείχνει την εικόνα του ΣΑΝ να υπάρχει ακόμα.
Το φως, ένας φορέας πληροφοριών για άλλους κόσμους, που εκπέμπετε σαν φιλμ μεταφέροντας τα γεγονότα, την ιστορία άλλων μακρινών κόσμων.
Το φως που έρχεται στην γη μας, παίρνει τις πληροφορίες, την ιστορία του κόσμου μας και αντανακλάται, φεύγει ξανά ταξιδεύει στο απόλυτο κενό μεταφέροντας μέσα του την ιστορία μας, μέχρι κάποιος σε ένα μακρινό πλανήτη, ενός μακρινού γαλαξία να βρει την άκρη του “νήματος” να αρχίσει να το “ξετυλίγει” και να βλέπει έργα και ημέρες ανθρώπων, πράξεις, συμπεριφορές, κινήσεις, δράσεις, εσένα, εμένα, όλους.
Ας προσπαθούμε λοιπόν αυτό που θα δει για εμάς αυτός ο κάποιος άγνωστος, του κάπου κάποτε, αυτή την ιστορία ζωής να τη έχει σαν παράδειγμα προς μίμηση και όχι σαν παράδειγμα προς αποφυγή

16 σχόλια:

Skouliki είπε...

δεν θελω τιποτα ...δεν θελω μια λεξη να αναλυεται σε παραγραφους ..

μαμαααααααα οχι αλλες εννοιες απλα οι λεξεις να ειναι ακαθοριστες στον καθεναν ..απειρο μονο το απολυτο κενο του απειρου

σημ ..σε επεισα καλε ?

MenieK είπε...

Πριν από κάποιες μέρες στην Πάτρα είχε συνάντηση ερασιτεχνών αστρονόμων (έτσι τους λένε?) και είχα απορία τι σκέπτεται κανείς όταν κοιτά από το τηλεσκόπιο, έτσι το σύμπαν...
Δεν νομίζω να μπορούσε να το πει κανείς τους καλύτερα :-)

anamella είπε...

Κάνω πάρτυυυυ !!!!

Roadartist είπε...

δεν προλαβαινω να το διαβαζω, μια καλημερα ομως θα στην αφησω!
Α, και φιλιαααααααα :))

xaos είπε...

Ωραίες αναλύσεις και προβληματισμοί.Καλημέρα

KitsosMitsos είπε...

Όλα τα στοιχεία που έπιασες αξίζουν την ανάλυσή τους. Τα θέματα που μας απασχολούν και μας ταλαιπωρούν.
Μήπως να ξαναπιάσω τηλεσκόπιο;

------ είπε...

Στο στοιχείο σου Αλεκάκι μου.....

Alexis B είπε...

skouliki > οχι δεν με έπεισες.

meniek > Οτι και να διαβάσεις, ότι και να σου πούν, δεν συγκρίνετε με το συναίσθημα που νιώθεις όταν το μάτι γίνετε ένα με το τηλεσκόπιο και ταξιδεύει την σκέψη.
Αν δείς κάποιον να έχει κάτι τέτοιο στημένο και να βλέπει, μήν χάσεις την ευκαιρία.
Ζήτα του να σε αφήσει να δείς, να σκευτείς να ταξιδέψεις

anamella > Πού καλέ??? Πότε???
Γιά λέγε, γιά λέγε

roadartist > Καλημέρα και από εμένα, να είσαι καλά
Φιλιααααααααααααααααααααααααα

Χελώνα > Καλός την Καλημέρα

Κιτσοςμήτσος > Να το ξαναπιάσεις.
Βεβαίος και να το ξαναπιάσεις

Νανα > Τί είχες Γιαννο?? Τι είχα πάντα χιχιχιχιχιχιχιχιχι

Μεγάλη καλημέρα σε όλους

Kaveiros είπε...

Ωραιο κειμενο ..
Ειναι ομως ετσι τα πραγματα φιλε μου?:)

fish eye είπε...

εειι ψιτττ

σου ΄χω παιχνιδακι

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Αν αυτός ο κάποιος υπάρξει κάποτε και μπορέσει να ξετυλίξει το κουβάρι θα φρίξει όταν καταφέρει να καταλάβει τί βρήκαμε και πώς το καταντήσαμε....

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Vrakas Kostas είπε...

Δυο πραγματα δενθα μπορεσει να κατανοησει ποτε ο ανθρωπος.
Την εννοια του μηδενος
και την εννοια του απειρου!
Καλο ΣΚ(αν ειναι δυνατον,με ενα βιβλιο.Πχ:Ενα παιδι μετραει τ αστρα!Του Λουντεμη.)

marayia είπε...

@Alexis Εντυπωσιακό το πως το ανέλυσες.. Κατάφερες και μας έκανες να δούμε τον σύμπαν μέσα από το τηλεσκόπειο σου..
Αν και νομίζω ότι προτιμώ τις σκέψεις και την κρίση σου όταν τον βλέπεις δια γυμνού οφθαλμού!
Μόλις κέρδισες μια αναγνώστρια από χτες το βράδυ..
Για το φίλη το ...αναλύσαμε ήδη δεόντως και ήδη το επιβεβαίωσε το αυ8όρμητο σχόλιο που ανταλλάξαμε χτες όρθιοι στην έξοδο! χααχα
Οχι, δεν είναι θέμα ζωδίου !
καλημέεεερα :-D

@κωστας Βρακας τρια! και την ιδια την ύπαρξή του επί γης!

Alexis B είπε...

Kaveiros > Ο κάθε ένας αντιλαμβάνετε τον κόσμο με τον δικό του τρόπο.

Φεγγαραγκαλιές > Πλάκα δείχνει να έχει το παιχνιδάκι, θα παίξω και εγώ

Φυρδην Μυγδην > Πάντος αυτός ο κάποιος κάτι θα μάθει.....

Κώστας Βρακάς > Τήν ένοια του μηδε'νος μπορεί να την καταλάβει.
Πίστεψέ με μπορεί
Του απείρου όμως????
Τί είναι άπειρο????

Χειμωνιάτικη λιακάδα > Έκανα μιά φίλη, αυτό είναι το σπουδαίο για εμένα.

Καλή και χαμογελαστή εβδομάδα σε όλους

marayia είπε...

Και σε σενα Αλεξάκο...
μπορεις να μου θυμήσεις σε παρακαλώ το μπλογκ της κοπελιας που συζητούσαμε στο τέλος? δεν νπορω να την εντοπισω ..
Επισης μαζί σου σε ποιο μαιλ επικοινωνώ? το δικό μου 8α το βρεισ στο προφιλ μου
φιλιά και να έχεις ένα όμορφο απόγευμα...

Ανώνυμος είπε...

ναι αλλά μερικές φορές κάνουμε λάθη και ειμαστε το παραδειγμα προς αποφυγή χωρίς να το θέλουμε. Άντε μετάνα το διορθώσουμε... και ο άλλος μένει με τη λάθος εικόνα μας... εκεί τι κάνουμε λοιπόν??